Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

  کانال تلگرام اهل ولاء کانال تلگرام اهل ولاء اینستاگرام اهل ولاء


پنجشنبه ۳۰ فروردين
۱۴۰۳

9. شوال 1445


18. آوریل 2024






ابان بن تغلب (رض)

ابان بن تغلب

ابان بن تغلب در میان شاگردان و اصحاب امام سجاد (علیه السلام ) از جمله درخشان ترین چهره هاى علمى و فقهى به شمار مى آید. و از نظر علماى رجال در اوج وثاقت و امانت قرار دارد.

از ویژگیهاى ابان بن تغلب این است که علاوه بر اندیشمندان امامیه ، بسیارى از علماى اهل سنت او را موثق و روایات او را مورد اطمینان و اعتماد دانسته اند با این که به شیعه بودن او و حتى پایبندى شدید وى به مبانى شیعى اقرار کرده اند.

علامه مامقانى مى نویسد: وثاقت و منزلت رفیع ابان بن تغلب ، نزد هر دو گروه - امامیه و اهل سنت - مورد اتفاق نظر است تا آن جا که نیازى به ترسیم چهره علمى و معنوى او احساس نمى شود.

گروهى از عالمان اهل سنت چونان احمد، یحیى ، ابوحاتم ، نسائى ، ابن عدى ، ابن عجلان ، حاکم ، عقیلى ، ابن سعد، ابن حجر، ابن حیان ، ابن میمونه ، ذهبى ، ازدى و گروهى دیگر با وجود اعتراف به امامى بودن او، وى را امین و روایاتش را قابل اعتماد شمرده اند.

شیخ طوسى (رحمة الله علیه ) در الفهرست مى نویسد: ابان بن تغلب شخصیتى مورد اطمینان ، جلیل القدر و داراى جایگاهى بزرگ در میان اصحاب ماست ، او على بن الحسین ، محمّدبن على ، و جعفربن محمّد (علیه السلام ) را ملاقات کرده و از ایشان بهره علمى برده است و از این بزرگواران روایت مى کند.

ابان بن تغلب نزد ائمه سه گانه (امام سجاد، امام باقر، امام صادق (علیه السّلام ) ارج و منزلتى ویژه داشته است . چنان که امام باقر (علیه السلام ) به او فرمود: اجلس فى مسجد المدینه و افت الناس فانى احب ان یرى فى شیعتى مثلک یعنى ؛ در مسجد مدینه جلوس داشته باش و براى مردم فتوا بده و احکام الهى را بیان کن ، زیرا من دوست دارم که در میان شیعیانم کسانى چون تو و چهره هاى فقیه و عالمى همانند تو شناخته شوند و در معرض دید همگان قرار گیرند.

از امام صادق (علیه السلام ) نیز روایت شده است که به ابان بن تغلب فرمود: اى ابان با مردم مدینه مناظره کن زیرا من دوست دارم که کسانى مانند تو روایت کننده حدیث من باشند و از اصحاب و یاران من به شمار آیند.

این تعبیرها مى رساند که مقام علمى و لیاقت ابان براى انتقال دادن معارف دین و علوم اهل بیت (علیه السلام ) به مردم از سوى امام (علیه السلام ) مورد پذیرش قرار گرفته و امضا شده است .

ابان بن ثغلب در زمان حیات امام صادق (علیه السلام ) چشم از جهان فروبست و خبر وفات او امام صادق (علیه السلام ) را در غم و اندوه فروبرد به گونه اى که پس از شنیدن خبر وفاتش فرمود: مرگش ابان قلبم را به درد آورد.))

او شخصیتى بود که از قاریان ، فقیهان و لغت شناسان به شمار مى آمد و کتابى در مشکلات مفاهیم و معارف قرآن تصنیف کرده بود.

نجاشى (رحمة الله علیه ) در کتاب رجال خویش مى نویسد: ابان بن تغلب در همه فنون دانش - در قرآن ، فقه ، حدیث ، ادب و لغت - بر دیگران برترى داشت.

ابراهیم نخعى که خود از علماى اهل سنت است مى گوید: ابان در هرگونه دانش - در قرآن ، فقه ، حدیث ، ادب و لغت و نحو - پیشتاز و پیشگام بود. ابن واقعیت مى رساند که ابان در علم قرائت از قراء و صاحب صحاح و قاموس ، و در علم فقه از بوحنیفه و شافعى و مالک بن انس و احمدبن حنبل پیشتازتر بوده و بر آنها سبقت داشته است.

دقت در این واقعیت مى نمایاند که عالمان شیعى و اندیشمندان امامیه و شاگردان ائمه اطهار (علیه السلام ) علاوه بر فقاهت در سایر رشته هاى علمى نیز بر دیگران سبقت داشته و آرا و انظار ایشان بنیان رشد علوم را در مراحل بعد پى ریخته است .

----------------------------------------------

» لینک های مرتبط:

* ابان بن تغلب

* نام کتاب: ابان بن تغلب

* اصحاب امام باقر (ع) در مکتب امام صادق (ع)

* ابان بن تغلب یار امام صادق (ع)

* درجات ابان بن تغلب راوی سی هزار حدیث

 

افزودن نظر

هرگونه نظرات توهین آمیز و نسبتهای غیر مسلم احراز نشده و خلاف شرع حذف خواهد شد





کد امنیتی
بازنشانی